2011. november 14., hétfő

Elmaradt receptek

Le akartam írni a névnapi sütik receptjét, most pótolom. Fotó az alábbi, képes bejegyzésben látható :)
A tésztalibát tavaly találtam Mohánál, nem is írom le külön, csak linkelem, hiszen változtatás nélkül, teljesen az ő receptje alapján csinálom. A különbség annyi, hogy nem sablon alapján, kézzel formázgatom őket, hanem kiszúróval, a kelt tésztás receptből. Aztán amikor egy tepsinyi, nekem 20 db kis liba kész, a maradék tésztát háromfelé osztom és megfonom egy kis kalácsnak. Finom, enyhén édes kalácsot kapok.
A másik pedig az eredetileg meggyes, nálam cseresznyés muffin, az A legfinomabb muffinok c. könyvemből:
Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg finomliszt
2,5 tk. sütőpor
1 csipet só
1 üveg (fél kg) meggybefőtt (vagy cseresznye, magozva)
12,5 dkg vaj vagy margarin
10 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
2 tojás
15 dkg tejföl vagy joghurt
4 ek. cseresznyepálinka (esetemben a befőtt leve)
vaj és liszt a forma kikenéséhez, vagy muffinpapírok
2 dl habtejszín

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a muffinformát kikenjük vagy kibéleljük muffinpapírokkal. A meggyet leszűrjük, a levét felfogjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. A vajat kicsit megolvasztjuk, ne legyen folyékony, csak puha. Habosra keverjük a barna cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat. A cseresznyepálinkát (levet)  elkeverjük a tejföllel vagy joghurttal, és ezt is hozzákeverjük. Félreteszünk négy evőkanál meggyet, a többit a masszába forgatjuk, majd a végén fakanállal hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Nem kell sokáig keverni, csak amíg egynemű lesz, de ne kerüljön bele túl sok levegő. 
A tésztát egyenletesen elosztjuk a muffinforma mélyedéseiben. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. A formában pihentetjük néhány percig, majd kivesszük, és meglocsoljuk még egy kis pálinkával/lével. A tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük, és a muffint tejszínhabbal és a félretett meggyszemekkel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: